Cairns

Tänkte försöka berätta lite om Cairns också, medan facebooks bilduppladdningsprogram segar och inte fungerar, som vanligt.

Direkt när man kom hit var Cairns lite av en chock, som jag kanske skrev i ett tidigare inlägg, jämfört med Sydney. Otroligt lugnt, småstadsaktigt och liksom känsla av håla, samt svettigt värre. Ju längre vi har varit här, desto mysigare har det dock blivit! Nu ser jag Cairns som ett större Mariehamn (fast Mariehamn är nog mysigare ändå) - fast varmare och med mer asiater... Och så finns det massvis av aboriginer överallt och alla är jättetrevliga, som vanligt här i Australien. En annan stor skillnad med Sydney är att där var träden fulla av fladdermöss som nojsade, här är träden fulla av färgglada papegojor som nojsar! Jag föredrar nog papegojorna.

Cairns har dock ingen strand i närheten, för att åka till en strand måste man ta bussen någon timme uppåt eller neråt kusten. Det har funnits en strand, men den har blivit förstörd av någon anledning som jag inte är säker på. Stranden fanns i alla fall där Esplanaden är nu, strandpromenaden som vi kallar det. En lång väg bredvid havet, ofta upphöjd av en "bro" typ. Så då undrar ni väl varför vi inte går dit och simmar? Jo, det är nämligen förbjudet - det har synts krokodiler simma i vattnet... Vi har tyvärr inte sett någon än dock, så dom är nog inte så tätt packade! På dagen är dock vattnet borta tack vare tidvattnet och då ligger det bara miljoner snäckor och krabbor kvar på den torrlagda botten, fåglarna gillar det dock! Dom går där och pickar glatt.

Så hur klarar man sig utan en strand när det är runt 30-40 plusgrader konstant? Jo, Cairnsborna har ordnat det galant - de har byggt en stor pool, en lagun, i slutet på Esplanaden. Den är jättefin, har sand på kanterna och blir ca 1,90 m djup som mest. Den har en fontän och stora plåtfiskar som sprutar ut vatten på ena sidan. Lagunen är jättepopulär, är alltid mycket folk där och vi har också simmat där två gånger.


Längst bort ser man små (stora) fiskar som sprutar ut vatten.

Cairns har MASSVIS med souvernirbutiker. Man kan gå på en gata och få se tre-fyra souvernirbutiker på rad, som alla säljer samma sak... Förstår inte hur det kan gå ihop! Hittills har jag dock bara köpt lite vykort, har inte hittat något fint att ta hem än. Vi trodde det skulle bli billigare att vara i Cairns än Sydney, men det är det faktiskt inte, maten om man äter ute är lika dyr, om inte dyrare eftersom det är svårt att hitta billigare ställen här.

Utanför Cairns finns det mycket att göra, åka till Barriärrevet (vill vi göra igen!), vandra i regnskog (vill vi göra!) eller åka skyrail (en hiss typ) ovanför regnskogen (vill vi göra!), gå på krokodilsafari (vill vi göra!), rafting, åka till någon fin strand (vill jag göra!), delfinsafari (vill vi göra!)..... Finns ganska mycket att göra! Och vi vill göra allt, nästan! Så för att ha råd med det, planerar vi att hitta jobb här i Cairns faktiskt. Vi kanske ska få på vårt hostel, i köket, som typ diskplockare eller något, men allt är bättre än inget! Vi ska höra om det lite mer idag.

Nu är klockan halv elva och det borde börja bli dags att stiga upp för en ny dag! Inga planer, möjligen köpa busspass/hyra bil om vi inte får jobb (snart) för att sedan börja dra ner till Sydney igen. Jag har dock inte släppt Uluru och Kangaroo Island helt än, så vi får se, jobb är väldigt välkommet.

/J

P.S. Fler bilder finns ju förstås på facebook, både från GBR och Cairns... Så fort dom har blivit uppladdade, dvs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0